Een groen plein begint!

Een groen plein begint!
31 maart 2021

Een groen plein begint bij onszelf

Wat zou een schoolplein kunnen zijn? Een plek die kinderen uitnodigt om te spelen, rennen, rollen, springen, dansen, ballen, verstoppen, klimmen, hangen, en nog veel meer.

Het huidige schoolplein lijkt soms meer een betegelde woestijn. Weinig plekken om echt te spelen. Geen groen. Veel mensen die het plein gebruiken en niemand die er echt voor zorgt. Het is rationeel ingericht, beheersbaar, economisch, een plein zonder ziel.

Samen met een groep ouders zijn we daarom op zoek gegaan naar een oplossing.

Waarom een groen plein?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat spelen in een natuurlijke omgeving veel positief effect heeft op kinderen, een groen schoolplein is een uitdagendere speelomgeving. Een groene buitenruimte vergroot de creativiteit en vindingrijkheid van kinderen. Daarnaast heeft een groene buitenruimte een rustgevend effect op kinderen en bevordert het de leerprestaties. Een groen schoolplein versterkt de biodiversiteit en vermindert wateroverlast en zomerse hitte.

Deze groep ouders heeft zich verenigd in een werkgroep Groen Dalton Plein met als gezamenlijk doel het maken van een mooi groen schoolplein waar kinderen goed kunnen spelen.

We hebben de afgelopen maanden de ideeën opgehaald van de kinderen, meesters en juffen en die gebruikt voor een mooi uitgewerkt en tastbaar plan. (kijk hier om het hele plan in te zien en lees waarom het belangrijk is dat kinderen samen buiten spelen). Daarnaast hebben we groen licht van de directie om tot actie over te gaan.

Maar een plan bedenken is één; een plan uitvoeren is twee. Op dat laatste komt het nu aan. We gaan naar de uitvoering, en daarbij zullen we weer creatief moeten zijn en ook de hulp inroepen van alle ouders, want alleen met een klein groepje ouders en een klein budget gaat het ons niet lukken. We hebben iedereen nodig om samen het plein (aan alle kanten rond de school) speelbaar en groen te maken. Een groen plein, dat begint bij onszelf. Samen kunnen we de betegelde woestijn veranderen in een speelbare oase voor onze kinderen.

Daarom doen we nu een beroep op jou als ouder.

Wat kan jij doen? Natuurlijk hebben we hulp nodig om tegels te wippen, en de schep in de aarde te steken. Maar ook kunnen we andere hulp gebruiken. Want misschien kan je wellicht niet fysiek bijdragen, iedereen heeft talenten om in te zetten. Organiseer jij een sponsoractie voor leuke aanvullingen op het plan? Ken jij mensen die een graafmachine kunnen lenen voor een dagje? Ken je een hovenier die wel eens wat spullen over heeft of vrijwilligerswerk wil doen? Ben je een goede regelaar? Of zorg jij voor gezelligheid als we klaar zijn met scheppen?

Naast vrijwilligers, hebben we ook jullie hulp nodig om aan de benodigde materialen te komen. Het budget is beperkt, dus zoeken we de materialen op een andere manier. Heb je planten over uit de tuin? Kun je aan boomstammen komen? Een restpartij graszoden?

Echt iedereen kan helpen, ook al heb je geen eelt op de binnenkant van je handen.

We willen eind april gezamenlijk beginnen.

We hebben een lijst opgesteld met dingen die gedaan moeten worden en materialen die we nodig hebben, kijk hier. Mail ons nu, en geef aan wat jij of je partner (of kennissen, of familie, of bedrijf, of …) zouden kunnen doen, betekenen of doneren. Of geef je gewoon op als vrijwilliger, voor een paar gezellige uurtjes. Dan zien we binnenkort onze kinderen spelen op een groen plein, in plaats van in een steenwoestijn!

Namens de werkgroep Groen-Speel-Plein BDS,  groendaltonplein@gmail.com

VorigeVolgende